Κιθάρα

Ιστορία

Η κιθάρα υπήρξε έγχορδο μουσικό όργανο της ελληνικής Αρχαιότητας, το οποίο ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας.Στις μέρες μας η κιθάρα αναφέρεται στο σύγχρονο μουσικό όργανο, το οποίο δανείζεται το όνομά του από το αρχαιοελληνικό ομώνυμο όργανο, αλλά ωστόσο αποτελεί εξέλιξη μιας ξεχωριστής οικογένειας εγχόρδων οργάνων, που περιλαμβάνει το λαούτο, ενώ απαντάται σε πλήθος πολιτισμών με διαφορετικές ονομασίες και κατασκευαστικά στοιχεία.Τα ίχνη της Ιστορίας της Κιθάρας μπορούν να ανιχνευθούν από τον 15ο αιώνα, με την πρώτη «σύγχρονου τύπου» Κιθάρα να συναντάται στην Ισπανία. Οι πρώτες κιθάρες ήταν μικρού μεγέθους και αρχικά είχαν τέσσερα ζεύγη χορδών! Η ισπανική κιθάρα (ή Κλασσική κιθάρα) είναι καμπυλωτή στο σώμα και χρησιμοποιεί την κοιλότητα του σώματος για την ενίσχυση του ήχου. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν χορδές από έντερα αγελάδας, αργότερα νεύρα διάφορων ζώων, οι οποίες αργότερα αντικαταστάθηκαν από νάιλον και ατσάλινες χορδές που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Το 16ο αιώνα, οι κιθάρες έγιναν όργανα με πέντε ζεύγη χορδών. Η εξάχορδη κιθάρα έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του 18ου αιώνα και είχε έξι μονές χορδές αντί για ζεύγη χορδών, σε αντίθεση με τους προκάτοχούς της (τετράχορδα και πεντάχορδα μουσικά όργανα). Στην Ιστορία της κιθάρας δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνιακή καταγραφή του γεγονότος εμφάνισης της κιθάρας, ωστόσο ήταν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις. Το 1850-1892 ο κατασκευαστής κιθάρων Manual Torres ανέπτυξε το μουσικό όργανο στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, με μεγαλύτερο και πιο ηχηρό σώμα (ηχείο). Κατά το 19ο αιώνα η κιθάρα, όπως την συναντάμε σήμερα, αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε στο σχήμα και στα μηχανικά κλειδιά. Επίσης, εμφανίστηκαν και άλλες ποικιλίες όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα, η χαβανέζικη κιθάρα και η ακουστική κιθάρα. Η εξέλιξη της κιθάρας συνεχίζεται κατά τη δεκαετία του 1930 με την εμφάνιση της ηλεκτρικής κιθάρας, ένα είδος κιθάρας που χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό για να παράγει ενισχυμένο ήχο. Η ιστορία αυτή αρχίζει με τον Λήο Φέντερ και τον ανταγωνιστή του, την εταιρεία Gibson. Στην πορεία αυτής της εξέλιξης δημιουργήθηκαν πολλοί υπότυποι κιθάρας, ο καθένας εκ των οποίων διαθέτει συγκεκριμένα τονικά, κατασκευαστικά και αισθητικά χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στο κύριο μενού





Σώμα

Το σώμα ή σκάφος είναι το πλατύ μέρος της κιθάρας, κατά μήκος του οποίου εκτείνονται οι χορδές και περιλαμβάνει τη γέφυρα (ή αλλιώς καβαλάρη), το σημείο δηλαδή πάνω στο οποίο εφάπτονται οι χορδές, μεταδίδοντας τις παλμικές δονήσεις στο εσωτερικό του οργάνου. Χρησιμεύει επίσης και σαν σημείο στήριξης του χεριού που χτυπάει τις χορδές.

Επιστροφή στο κύριο μενού









Νότες

1η χορδή - Ε - μι (η πιό ψιλή χορδη ή καντίνι)
2η χορδή - B - σι
3η χορδή - G - σολ
4η χορδή - D - ρε
5η χορδή - A - λα
6η χορδή - E - μι

Μετά χρησιμοποιώντας την γνωστή σειρά από τις νότες : ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι, ντο, και ταυτόχρονα την γνώση ότι ανάμεσα στις νότες μι-φα και σι-ντο δεν υπάρχει δίεση, έχουμε το αποτέλεσμα με τη σειρά από όλες τις νότες

Επιστροφή στο κύριο μενού

Είδη κιθάρας

Κλασσική κιθάρα

Επιστροφή στο κύριο μενού

Κλασσική και ακουστική κιθάρα

Υπάρχουν δύο είδη κιθάρας, η κλασσική κιθάρα και η ακουστική. Μοιάζουν πάρα πολύ στο σχήμα τους και η κύρια τους διαφορά είναι οι διαφορετικές χορδές που χρησιμοποιούνται για την κάθε μια, ενώ η ακουστική κιθάρα μπορεί να συνδεθεί και με ενισχυτή. Το ρεπερτόριο της κλασσικής κιθάρας περιλαμβάνει κομμάτια από σπουδαίους συνθέτες όπως ο Bach, ο Tarrega, ο Villa Lobos, ο Dowloand, ο Brouwer, και άλλους πολλούς. Η ακουστική κιθάρα χρησιμοποιείται κυρίως για τραγούδια, ενώ αρκετά από τα κομμάτια του ρεπερτορίου της κλασσικής κιθάρας μπορούν να παιχτούν με την ακουστική.

Επιστροφή στο κύριο μενού

The House of the Rising Sun - Solo Guitar Cover




Δημιουργός σελιδας: Κουτσουναμέντου Χαρά